Vastuullisuus

Onko vastuullisuus maailmanparantamista vai kovaa bisnestä? 

Arvin Åbergin luento vastuullisuudesta oli erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Vastuullisuus ja ympäristönäkökulmat vaikuttavat jo merkittävästi yritysten toimintaan ja vastuullisuuden teemoja pyritään nostamaan yritysten missiossa esille. Kuten Arvi luennossa sanookin, kestävyys on seuraava digitalisaatio, toisin sanoen mullistava ilmiö. Miksi sitten yritysten pitää olla kiinnostuneita vastuullisuudesta? Jos yritys ei toimi vastuullisesti ja kestävällä tavalla, jää pois markkinoilta.

Vastuullisuuteen tähtäävät ideat ja innovaatiot ovat kultaakin kalliimpia ja kestävyys onkin avain monelle uudelle innovaatiolle. Esimerkkinä tuotteet ja palvelut, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä. Vastuullisuusbisneksessä liikkuu rahaa ja sijoittavat ovat kiinnostuneita yrityksistä, jotka tuottavat kestäviä tuotteita ja palveluja.

Mistä kestävyydessä ja vastuullisuudessa on kyse?

Arvi määrittelee, että kestävyyttä syntyy kun ihmiset toimivat vastuullisesti. Kestävyys on ikään kuin universaali mallinnus. Vastuullisuutta voi jokainen miettiä itsensä kautta ja pohtia, kuinka toimin vastuullisesti?

Kestävyys on jaettu sosiaaliseen ja kulttuuriseen, taloudelliseen ja ekologiseen kestävyyteen.

Taloudellinen = yritys toimii kannattavasti, pitää huolta investoinneista ja kassasta. Säästäväisyys ja elinkaariajattelu, ekotehokkuus.

Ekologinen = vihreää kestävyyttä, ilmastonmuutoksen ehkäisemistä, ympäristöllisten seikkojen huomioon ottamista.

Kulttuurinen ja sosiaalinen = tasa-arvoisuus, toisten kunnioittaminen, monikulttuurisuus.



Vastuullisuus yritystoiminnassa 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet kattavat hyvin aiemmin mainitut kestävyyden kolme elementtiä.

Yrityksen tulisi ottaa focukseen jokin kestävän kehityksen tavoite johon keskittyä. Yrityksen tulee myös ottaa kantaa vastuullisuusasioihin ja sitä niiltä myös odotetaan.

Joidenkin yrityksen toiminta perustuu kokonaan vastuullisuusteeman ympärille, vastuullisuus ja kestävyyden rakentaminen ovat osa yrityksen perustoimintaa ja missiota. Vastuullisuus voi näkyä yrityksen statementissa, tuotteissa, palveluissa ja toimintatavoissa. Se voi olla kaikenkattava teema ja keskeinen tehtävä, koko brändi voi perustua kestävyydelle ja se huokuu yrityksestä. Tämä ei kuitenkaan ole tyypillistä vielä vuonna 2021. Ilmiö tulee kuitenkin varmasti kasvamaan.

Yrityksen toiminnan tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille?

Toki on, mutta onneksi uusien tavoitteiden mukaan halutaan tehdä muutakin kuin tuottaa voittoa. 181 yritysjohtajaa allekirjoitti uuden vastuullisemman tarkoituksen yritystoiminnalle. Vapaasti suomennettuna arvot kuuluvat kutakuinkin näin;

  1. Tuotetaan arvoa asiakkaille, asiakaskeskeinen toiminta itseisarvo, ei alisteinen.

  2. Investoidaan henkilöstöön, yritys on henkilöstö. Halutaan tasa-arvoa.

  3. Halutaan tehdä tuotantoketju läpinäkyväksi.

  4. Halutaan tukea yhteisöjä missä työskennellään, maanosaa tai kansakuntaa. 

  5. Tuotetaan pitkäjänteistä arvoa osakkeenomistajille.

Arvi nosti esille myös vastuullisuuden sudenkuoppia, jotka olivat mielestäni erityisen mielenkiintoisia. Puhuttiin hastageista #greenwash ja #pinkwash, eli niin sanotusta viherpesusta, pinnallisesti ympäristöystävällisyydestä ja pinkkipesusta tai sateenkaaripesusta, jonka tarkoitus on esittää yritys paremmassa valossa. Usein jäljet ovat kuitenkin lyhyet, ei kannata tehdä vain jotain, jotta saadaan vastuullisuusleima.

Tässä Arvin mainitsemat sudenkuopat:

  1. Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee, osapuolet ei tiedä toistensa toiminnasta, toisessa yksikössä tehdään toista ja toisessa toista.

  2. Liian pienet mutta suurennellut teot.

  3. Vastuullisuus, joka ei liity yrityksen omaan toimintaan. Kuoren kiillotus.

  4. Harhautukset, silmänkääntötemput, illuusio, korostetaan vastuullisuutta, muttei voida tehdä läpinäkyvää ketjua

  5. Korulauseet tyhjät hokemat, ei tekoja taustalla.

  6. Omien periaatteiden rikkominen. "Arvot ovat totta vasta kun niistä joutuu maksamaan".

  7. Vastuullisuuden keinotekoinen ylikorostaminen, toisin sanoen liian pienet teot.

  8. Myöhässä oleminen, reagoimattomuus, ei lähdetä mukaan käynnissä olevaan keskusteluun. 

Vastuullisuuden edelläkävijät Suomessa   

Valitsimme vastuullisuuden eselläkävijöiksi Suomessa kaksi yritystä, Keskon ja Nesteen. Perustelut:

Kesko on ainoa suomalainen yritys, joka on valittu maailman 100 vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalle joka vuosi listan perustamisesta eli vuodesta 2005 alkaen.

Keväällä 2020 päivitettyjen päästötavoitteidensa mukaan K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Keskeisiä keinoja ovat uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ja lämmön lisääminen sekä biopolttoaineisiin siirtyminen kotimaan kuljetuksissa.

Neste on vuoden 2020 Global 100 -listalla maailman kolmanneksi vastuullisin yritys. Neste sijouttui jälleen kolmanneksi Corporate Knightsin maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalla, tämä oli jo kolmas kerta kun se sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Yhtiö on nyt 14. kertaa peräkkäin mukana Global 100 -listalla, mikään muu energiayhtiö ei ole yltänyt listalle yhtä monta kertaa peräkkäin. 


Kohdeyrityksen vastuullisuus

 Fazer Lifestyle Foods

Ruuan tuotanto- ja kulutustavoilla on merkittävä vaikutus ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvinvointiin. Fazer kantaa kortensa kekoon vastuullisuudessa kiitettävästi ja se näkyy yrityksen toiminnassa. Lyhyellä lähipiiriini rajoittuvalla kyselytutkimuksella myös selvisi, että ihmisillä on mielikuva Fazerista vastuullisena ja "puhtoisena" yrityksenä. Tämä mielikuva on myös itselläni eikä ole ihme, että Fazer sijoittuu kymmenen parhaan joukkoon Suomen vastuullisimmat brändit listauksessa (Suomen vastuullisimmat brändit Sustainable Brand Indexin mukaan 2021).

Fazerin ihmisiin liittyvä päätavoite on lisätä kasvipohjaista tarjoomaa. Fazer haluaa vastata kuluttajien entistä terveellisempien ja vastuullisempien elämäntapojen tarpeeseen. Yritys haluaa myös edistää työtekijöidensä terveyttä ja hyvinvointia noudattamalla YK:n liike-elämän ja ihmisoikeuksien perusperiaatteita ja niihin liittyviä prosesseja. Yritys myös pyrkii lisäämään työntekijöidensä tietoisuutta monimuotoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta verkko-oppimisen avulla. Työntekijöitä Fazerilla on kaikista ikäryhmistä ja työntekijöiden sukupuolijakauma on lähes 50/50. 

Ympäristöön liittyviä päätavoitteita yrityksellä on päästöjen ja ruokahävikin vähentäminen 50 prosentilla. Fazerin keskeisiä toimia ilmastonmuutoksen torjunnassa ovat uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattaminen ja energiatehokkuuden parantaminen. Muita ympäristöön liittyviä painopistealueita ovat veden käyttö, pakkaukset, eläinten hyvinvointi, luonnon monimuotoisuus ja kestävä maatalous. Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja pakkausten optimointi on tärkeää. Paljon muovia sisältävät pakkaukset saattavat tulevaisuudessa jäädä hyllyyn ja kierrätysmateriaaleja suositaan entistä enemmän.

Vastuulliseen liiketoimintaan liittyvä päätavoite Fazerilla on käyttää 100-prosenttisesti vastuullisesti hankittuja raaka-aineita. Muita keskeisiä teemoja ovat eettiset periaatteet, toimittajien vastuullisuusvaatimukset, kannattavuus ja kasvu, jaettu arvo, tutkimus ja innovaatiot sekä brändiarvo. Fazer on pitänyt paikkansa hyvin Suomen arvostetuimpien brändien joukossa ja onkin todellinen kestomenestyjä (Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi & Mainonta -lehden Brändien arvostus- tutkimus).  "Emme pysyisi Suomen arvostetuimpana brändinä, jos valehtelisimme kuluttajalle", toteaa konsernijohtaja Christoph Vitzthum Ylen haastattelussa, jossa keskusteltiin kaakaon tuotannosta ja toimitusketjusta. Tuotantoketju on avattu erittäin kattavasti Fazerin verkkosivuilla fazergroup.com/fi/vastuullisuus/forbettercocoa. 

Yritys teki mittavan 50 miljoonan euron investoinnin ksylitolitehtaan rakentamiseksi Lahteen, jotta voisi hyödyntää myllytoiminnan ja kiertotalouden mahdollisuudet. Huipputason teknologiaa hyödyntävässä tehtaassa käytetään raaka-aineena kauran kuorta, joka on kauramyllyn sivuvirta. Ksylitolitehtaan viereen rakennettava biolämpölaitos tulee tuottamaan bioenergiaa koko Lahden tehdasalueelle. 

Kohti vastuullisempaa tulevaisuutta, Fazerin neljä päätavoitetta listattuna ja alla kuvana olennaisuusympyrä, jossa on eritelty vastuullisuustyön tärkeimmät osa-alueet.

  1. 50% vähemmän päästöjä
  2. 50% vähemmän ruokahävikkiä 
  3. 100% vastuullisesti hankittua 
  4. Enemmän kasvipohjaista


Ruokaa, jolla on merkitys.

Mirka Latva, Pia Leppäranta, Hanna Viander, Sanni Viikari, Eeva Väisänen
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita